Venkel als waardplant
Het is al langer geweten dat je voor spannende natuurbeleving niet noodzakelijk naar het andere eind van de wereld hoeft te reizen. In eender welke tuin waar bewust gestreefd wordt naar een maximale biodiversiteit valt er het hele jaar door steevast iets te beleven.
Zo doen wij al jarenlang ons best om onze tuin zo vlindervriendelijk mogelijk te maken. Aangezien heel wat vlinders maar ook andere insecten specifieke waardplanten gebruiken om hun eitjes op af te zetten, kan je deze soorten lokken door die bepaalde planten een plaats te geven in jouw tuin. Eén van die planten die eigenlijk in geen enkele tuin zou mogen ontbreken is venkel. De reden daarvoor is dat het een waardplant is voor één van onze mooiste dagvlinders, de koninginnenpage. Al meermaals hadden wij het geluk dat een koninginnenpage onze venkel uitkoos om haar eitjes op te leggen. Het hoeft geen betoog dat het een plezier is om de hele ontwikkeling van eitje tot rups, pop en vervolgens tot vlinder van nabij te volgen.
Een geparasiteerde pop van de koninginnenpage (Papilio machaon) - ©Wim Acke
Kapers op de kust
Maar zoals altijd zijn er kapers op de kust, soorten die hun kans grijpen om hun leven te leven ten koste van een ander organisme. Zo zit de natuurlijke kringloop nu eenmaal in elkaar. En dat is wat nu precies gebeurde met één van de poppen die in ontwikkeling was. Meer zelfs, zoals je op de foto kan zien was de vlinder zo goed als volgroeid. Je kan de vleugels door de pop heen zien schijnen. Mijn vrouw en ik waren ervan overtuigd dat de geboorte van de page niet lang meer op zich zou laten wachten. De fotocamera hadden we bewust dicht in de buurt klaargelegd zodat we het grote moment hopelijk niet zouden missen. Toen er enkele dagen later nog steeds geen vlinder tevoorschijn was gekomen kregen we het flauwe vermoeden dat er iets mis was. En jawel, dit vermoeden werd kort nadien bevestigd. Toen we de pop voor de zoveelste keer inspecteerden zagen we dat er plots een gaatje in was gemaakt met vlak daarnaast twee piepkleine insecten. Ik haalde er meteen mijn camera bij en maakte er vlug enkele foto’s van. Na determinatie bleek het om een soort parasitaire bronswespen te gaan. Een specialist ter zake liet ons weten dat het Pteromalus puparum betreft. Het vrouwtje van deze bronswesp zet enkele honderden eitjes af in vlinderpoppen, o.a. van dagvlinders als de koninginnenpage, kleine vos, gehakkelde aurelea, groot geaderd witje en nog enkele andere soorten. Vervolgens ontwikkelen de larven zich tot volwassen insect. Hierbij doen ze zich tegoed aan de inhoud van de pop. Pure horror als je ’t mij vraagt!
Heb je een vraag of een opmerking over dit artikel? Laat het me hieronder weten!
Reactie plaatsen
Reacties