Dorstige wespen

Water als magneet

Toen we ons stadstuintje opnieuw aanlegden kozen we er bewust voor om het gazon volledig te verwijderen en een deel van de vrijgekomen ruimte te gebruiken voor een klein vijvertje. En met "klein" bedoel ik ook echt "klein" want het is amper één vierkante meter groot. Toch is deze plek een ware oase en aantrekkingspool voor heel wat dierenleven. Huismussen, mezen en allerlei andere vogels komen er baden en hun dorst lessen. Vuurjuffers, azuurjuffers en lantaarntjes leggen er hun eitjes. Verder beschouwen nog tal van andere ongewervelde dieren ons vijvertje als hun thuis.

Tot die laatste groep behoren ook de Franse veldwespen. Het was me al vaker opgevallen dat zij reeds van in het voorjaar af en aan vliegen om te komen drinken van het vijverwater. Dit bracht me op het idee om dit op beeld te proberen vastleggen. Meermaals zat ik gehurkt of liggend op mijn buik naast het water te wachten, de camera in de aanslag. Ik dacht dat de klus snel geklaard zou zijn maar het maken van een goede foto bleek moeilijker dan gedacht. Telkens wanneer ik met de lens in de richting van een wesp bewoog vond die het nodig om op het allerlaatste nippertje weg te vliegen. Zenuwslopend en frustrerend kan ik je vertellen! Maar de aanhouder wint altijd en met het nodige geduld wist ik de wespen aan mij te laten wennen. Geleidelijk aan won ik hun vertrouwen en lieten ze mij begaan. Zo kon ik steeds vaker en lang genoeg dichtbij komen om foto's te maken. Hieronder zie je één van de resultaten waar ik uiteindelijk zelf wel tevreden mee ben.

De keien langs de rand van ons vijvertje vormen voor deze Franse veldwesp (Polistes dominula) de ideale plek om te drinken - ©Wim Acke

Daarom drinken wespen zoveel

Ja, waarom drinken wespen nu precies zoveel? Wel, daar zijn een aantal redenen voor. Heel wat insecten leven van planten en of - sappen. Deze dieren nemen op die manier reeds een behoorlijke hoeveelheid vocht op en hebben daarnaast genoeg aan een heel klein beetje water. Maar andere beestjes, zoals wespen bijvoorbeeld, leven van dierlijk materiaal en zijn dus eigenlijk vleeseters. Hun vochtopname via voedsel is veel lager, waardoor ze genoodzaakt zijn om daarnaast meer te drinken dan een plantenetend insect.

Een andere reden waarom je wespen zo vaak ziet drinken zit in de manier waarop ze hun nest bouwen. Zoals je wellicht weet bestaat dit uit een soort papierachtige structuur. Dit is eigenlijk niets anders dan een mengsel van water en plantaardig materiaal (allerlei vezels en zacht hout) dat al kauwend wordt verkregen.

Tot slot wordt bij extreem warm weer water gebruikt om de temperatuur en de vochtigheid in het nest op een aanvaardbaar niveau te houden.

Heb je een vraag of een opmerking over dit artikel? Laat het me hieronder weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.