De tijgerspin anders in beeld

Ware grootte

Kenmerkend voor macrofotografie is dat iets wat van nature klein is groot wordt afgebeeld. Dit kan vanzelfsprekend enkel met een macrolens en dit type lens heeft enkele specifieke eigenschappen. De belangrijkste is de vergrotingsmaatstaf die minstens 1:1 bedraagt. Dit betekent dat je met zo'n objectief een onderwerp op ware grootte kan fotograferen. Om dit mogelijk te maken kan en moet je ook van heel nabij kunnen scherpstellen.

Een typische macrofoto van een tijgerspin (Argiope bruennichi) - (1) - ©Wim Acke

Waar het aanbod vroeger eerder beperkt was is de keuze aan verschillende soorten macrolenzen vandaag de dag gigantisch. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Toch eindig je bij de meeste van deze objectieven uiteindelijk met een vrij gelijkend beeld, een klein onderwerp dat in z'n omgeving wordt geïsoleerd en groot wordt afgebeeld. Foto 1 is zo 'n typische macrofoto van een tijgerspin. Dit beeld heb ik gemaakt met de Laowa 100 mm f/2.8 2x Ultra Macro APO, mijn meest gebruikte macrolens. Zonder al te diep in te gaan op de specificaties van deze lens wil ik dat je even let op de brandpuntsafstand, namelijk 100 mm. Kijk nu eens naar de achtergrond van de foto en wat zie je? Inderdaad, een vage en onscherpe achtergrond waarin je niets meer van de omgeving herkent. Dit komt enerzijds doordat de achtergrond (in dit geval bies) zich niet onmiddellijk achter de spin bevindt maar anderzijds ook door de brandpuntsafstand van de lens. Hoe groter de brandpuntsafstand van een objectief, hoe minder je van de omgeving terugziet in de achtergrond en omgekeerd.

Nu, hoe mooi dit soort typische macrofoto's ook mag zijn, ik vind het zelf heel leuk en soms een meerwaarde om op z'n minst een deel van de omgeving mee in de foto op te nemen. Dit is nu ook net wat ik wou doen met deze tijgerspin. Dit diertje zat samen met vele soortgenoten langs een wandelpad in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit fantastische gebied situeert zich tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch en bestaat uit een mengeling van bos, heide en stuifzand. De mooie setting waarin deze spin zich bevond leende zich er dan ook volledig toe om mee gefotografeerd te worden.

Speciale macrolens

Om dit te doen heb ik gebruik gemaakt van een andere macrolens maar dan wel een heel speciale, meer bepaald de Laowa 15 mm f/4 Wide Angle 1:1 Macro. Zoals je ziet heeft dit objectief geen brandpuntsafstand van 100 maar 15 mm. Deze lens heeft dan ook een veel bredere beeldhoek en is eigenlijk een extreem groothoekobjectief met de mogelijkheid om een onderwerp op ware grootte (1:1) te fotograferen. Op foto 2 zie je dat deze combinatie er voor zorgde dat ik heel dicht kon scherpstellen en dat je tegelijk de tijgerspin haar biotoop op de achtergrond ziet.

Toegegeven, deze 15 mm macrolens van Laowa is een buitenbeentje en het vergt enige oefening om er mooie resultaten mee te behalen. Maar op die momenten waarop alles samenkomt maak je er bijzondere beelden mee vanuit een uniek perspectief.

Deze tijgerspin zat op de perfecte plek om met de Laowa 15 mm macrolens te fotograferen - (Foto 2) - ©Wim Acke

Heb je een vraag of een opmerking over dit artikel? Laat het me hieronder weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.